Volem que aquest bloc es converteixi en una plaça pública, que esdevingui un fòrum en què la reflexió i la ironia compensin una mica, en cert sentit, el fracàs i l’absurditat que veiem davant nostre. Perquè no és això. No és això el que cerquem.

miércoles, 26 de octubre de 2011

Una Catalunya plural

Fa pocs dies em va arribar una informació curiosa que em va sorprendre força: el segon nom més posat el darrer any a la província de Girona ha estat el de Mohamed. Informació que, sens dubte, sobta, però que si ens hi parem a pensar, ens obre un gran debat sobre un tema important, preocupant i alhora problemàtic com és el de la immigració. És cert que s’ha d’anar amb molta cura quan es tracta aquest tema, ja que al mínim comentari mal expressat, que critiqui algun punt relacionat amb la immigració, et salten al coll titllant-te de xenòfob i racista; ara bé, penso que s’ha de tenir el valor d’afrontar aquest debat sense por i això és el que pretenc amb aquest text.

Partiré de la idea que la immigració massiva, actualment, és un problema; i això ho sap l’esquerra, la dreta, el centre i els extrems. Tradicionalment, els sectors més “esquerrans” o socials s’han mostrat a favor de la immigració; si em permeten posicionar-me, jo hi estic a favor, trobo que és necessària la multiculturalitat, i, alhora, en el món en què vivim, és inevitable. La dreta, en canvi, sempre ha estat més lligada al nacionalisme, a la defensa d’unes persones d’un lloc determinat, i s’han mostrat més escèptiques davant els avantatges de la immigració. Al llarg d’aquests darrers anys, el tema de la immigració s’ha deixat de banda, en gran mesura, i en la meva opinió, perquè era un tema conflictiu de tractar, sobretot, com he dit, per part dels partits d’esquerres, que veien que era un problema però no hi trobaven solució. Analitzem la història recent d’aquest país per veure més clarament la situació actual.

Al llarg de moltes dècades del segle XX, Catalunya ha estat una Comunitat Autònoma receptora d’immigrants, primer d’Aragó i, posteriorment, d’Andalusia. A finals de segle XX i principis del XXI, Catalunya, i, en general, l’Estat espanyol, ha rebut immigració procedent de països de l’est d’Europa, d’Orient llunyà i del nord d’Àfrica, a més de la que ha arribat dels països europeus més desenvolupats, fins el punt que, avui en dia, hem arribat a un punt on això no és sostenible. El context de crisi i el gran augment de la immigració han saturat l’Estat que ja no pot fer front de la mateixa manera que ho feia anteriorment a les necessitats dels seus ciutadans. En altres paraules, en el context actual l’Estat del benestar ha arribat al seu límit. Ara bé, cal mirar enrere per entendre aquesta situació: resulta que fa més d’una dècada, quan governava el Partit Popular, el Sr. Aznar va tenir la il•luminació del neoliberalisme caigut del cel. Tot va començar a créixer com una gran bombolla, el sector de la construcció funcionava (quins temps aquells!!), i, lligat a això, hi havia llocs de treball per un tub. En aquell moment, tota la immigració que arribava a Espanya era absorbida pel mercat de treball; els nouvinguts tenien treball i un sou amb el qual viure i alimentar les seves famílies, i l’empresari gaudia de mà d’obra barata. Posteriorment, quan la bombolla va petar i amb això la construcció, el mercat va deixar d’absorbir progressivament tota aquella gent que abans si que podia absorbir; per altra banda, la dinàmica de la immigració continuava. En aquest context arribem al moment actual: què passa, ara que ja no hi ha treball ningú els vol? La cosa no va així, o millor dit, les coses no haurien d’anar així. En tot cas, ens trobem amb un problema, que no són els immigrants, sinó la saturació que té l’Estat per garantir la supervivència dels pilars fonamentals del benestar de la ciutadania; un problema del qual en som culpables nosaltres mateixos com a ciutadans, i els polítics en especial, per haver actuat de forma despreocupada durant tants anys.

Teòricament, al problema, solució. Jo, en aquest cas, no la tinc. Els partits
tradicionals, sembla ser que no es mullen i tampoc tenen solució. I aquí és on determinats partits han vist la llum. I és una llàstima que, per manca de voluntat alhora d’afrontar aquest problema, les solucions les aportin només els partits més extremistes de la dreta; i és que, per culpa de certes polítiques ara tota Europa ha d’aguantar als seus Parlaments estatals la ultradreta més hitleriana durant, almenys, 4 anys. I fa ràbia, molta, perquè són partits que, en realitat, l’únic que fan és veure el problema, jugar amb els ciutadans que perden dia a dia els seus llocs de treball, utilitzant la demagògia barata i el populisme, relacionant, per exemple, immigració amb delinqüència. En quant a les solucions, proposen mesures molt radicals com són el tancament de les fronteres i l’eliminació de tota la immigració il•legal mitjançant el repatriament d’aquests immigrants.

Veig un segon problema de la immigració actual, i aquest és la integració de les diferents cultures que conviuen en un mateix territori i han d’encabir-se en una mateixa societat. Tots som diferents, tenim cultures diferents, defensem valors diferents, tenim creences diferents, costums, tradicions etc., i gràcies a déu (no importa quin) que és així. Aparentment això és el millor que li pot passar a una societat; si, si es gestiona bé. Penso que seria injust dir que hem fallat en aquest punt, perquè es tracta d’un procés, llarg i complicat, del qual encara estem al començament. Crec que sobre això és important destacar dos factors principalment importants en aquest procés. El primer és l’educació, a través de la qual s’ha de dur a terme fonamentalment aquesta integració; personalment penso que s’està fent una bona feina, a nivell de l’escola pública, donant accés a tot ciutadà i apostant per la barreja en tot moment, acceptant la multiculturalitat, però alhora ensenyant la cultura, la llengua i els costums d’aquí. El segon punt és el problema, allò que alenteix aquest procés: les religions. Penso que immigració va lligada inevitablement a noves cultures i noves religions. I estic en contra de les religions, perquè ens separen. Les religions tenien sentit fa 2000 anys, ara ja no. O sinó, que algú m’expliqui perquè ha d’estar la dona reprimida d’aquesta manera en la religió musulmana. O perquè la religió cristiana ha d’estar en contra del divorci, o del matrimoni homosexual. No ho entenc. Amb tot, el que vull dir és que les religions no tenen cabuda en el model de societat occidental que busquem, i determinades tradicions de determinades religions són aparentment xocants pels ciutadans, i això crea sens dubte un refús o, en tot cas, un allunyament, una sèrie de prejudicis entre persones que no aporta res de bo al desenvolupament social d’un país pel qual, en el fons, tots volem el millor. Tot passa, en realitat, pel respecte i la tolerància, l’acceptació de les diferències i, per part de tot, una certa adaptació.

Un últim punt que m’agradaria destacar abans d’acabar; lluito i defenso la igualtat entre persones, el dret a ser tractat de la mateixa manera tot i la cultura, la religió, la llengua o el color de la pell, tant se val. Ara bé, penso també que tot dret comporta unes responsabilitats i obligacions que s’han de complir. Hi ha gent que només culparà de no complir amb determinades responsabilitats i obligacions als immigrants (pagar els impostos i declarar tots els diners, fer un ús raonable de les prestacions socials, etc.). Jo culparé a tots. No és just estar culpant determinats individus, establiments d’immigrants de complir amb el que els toca i correspon quan aquí tot empresari fa el que pot per no declarar tots els seus diners a hisenda. D’aprofitats també en tenim aquí, i precisament són els que critiquen. I és que no es pot començar a canviar si no ho fem des dels valors.

6 comentarios:

  1. Només vull fer una reflexió sobre alguna de les idees que desenvolupes a l'últim paràgraf.

    És indiscutible que tot s'ha de defensar des dels valors ( entre els quals hi hauria d'haver un lloc especialment reservat per la honestedat ), i que cap dels dos 'modus operandi' que descrius no és lícit t'ho miris com t'ho miris. El que dedueixo d'aquests comportaments és que en cap dels dos casos es creu en el sistema genuïnament i només s'intenta obtenir el màxim benefici individual. Fins aquí tot té una certa lògica, però a partir d'aquest punt m'agradaria començar a mullar-me:
    D'una banda, és comú que mentre que alguns immigrants gaudeixin d'una mena de paradís fiscal, tributari, i, a vegades, viuen en una bombolla on no hi ha les mateixes regles i on tot s'hi val, sí que utilitzen (fins i tot amb una manca de responsabilitat, a voltes, com has dit) totes les facilitats que teòricament la societat ofereix a tots aquells que viuen respectant les seves normes. Crec que la incongruència és fàcilment detectable; per algunes coses volen el sistema, i, sovint, n'abusen, malgrat que per d'altres aspectes es beneficien de viure'n al marge, del sistema.
    D'altra banda, la situació de l'empresari que analitzes generalment és absolutament diferent. Parlo d'un empresari X, paradigmàtic, deixant de banda les excepcions. Una persona que definitivament NO creu en el sistema perquè no li fa falta ( un posat molt recriminable ). Malgrat que no hi creu; paga un impost sobre la renta, un impost sobre el patrimoni, un impost sobre bens immobles...En total els seus ingressos mensuals finals es veuen reduits des d'un 25 a un 45%, de mitjana. Al marge d'aquests diners (molts), i contràriament el que es pot pensar, el sistema li'n retorna una part ridícula en forma de serveis, ja que també paga una escola privada per als seus fills, una assegurança mèdica privada per a tota la família... És a dir, no es beneficia de les facilitats del sistema, i no només perquè no vulgui, no és tan fàcil, no ens enganyem! Que aquesta persona deixi de declarar una part (pràcticament negligible en punts percentuals) a Hisenda està malament, no hi ha dubte, però em semla molt menys preocupant que l'altre model de conducta.

    Reitero que tracto els dos casos de forma genèrica, sense entrar en particularitats ni excepcions. És obvi que hi ha empresaris modèlics, i empresaris molt més fraudulents, que hi ha immigrants perfectament integrats i d'altres molt més problemàtics, però el problema no podem admirar les coses ben fetes, hem d'analitzar allò que no funciona. Sí que entraré en el terreny més singular en aquestes darreres línes: Una part del feedback que sí que rep l'empresari del sistema és una elaboradíssima xarxa de policies esperant que faci la mínima infracció viària per clavar-li alguna desorbitada multa mentre aquella mateixa setmana ha patit un robatori (un altre) sense que la mateixa policia fos capaç de trobar l'infractor.

    ResponderEliminar
  2. és molt cert això que dius, però el sistema del benestar ofereix uns serveis als ciutadants perquè els puguin utilitzar. Si un individu té una capacitat adquisitiva que li permet deixar de banda aquests serveis, i en comptes d'utilitzar la sanitat pública fa us d'una mutua privada, si en comptes de portar els seus respectius fills a una escola pública paga mensualment una educació privada,aquest fet no l'exempta de cumplir amb les normes que permeten que aquest sistema funcioni. és a dir, no crec (opinió cumpletament subjectiva i facilment discutible) que l'argument "com que no em beneficio de les facilitats del sistema, el fet de no declarar hisenda(una obligació que té tot ciutadà) no té tanta importancia". els serveis públics estan a la disposició de tothom, utilitzar-los o no, és una decisió personal, però el fet de no utilitzar-los no resta importancia a les obligacions com a ciutadà.

    ResponderEliminar
  3. Estem d'acord pràctiament en tot; no he dit que no tingui importància, crec que està moralment i judicialment malament (ho he dit) però quan dic que és menys preocupant, estic parlant ideològicament, des del punta de vista de la integritat individual. Al marge d'això, deixem-nos de idealitzacions i fantasies utòpiques, a ningú, i possiblement menys a un empresari, li agrada llençar els diners, vull dir que en cap cas la decisió d'optar per una escola privada, mútua, etc. és fruit dels capricis irracionals o de les ànsies d'exclusivitat... NO! I aquí em poso més seriós, és fruit de les deficiències del sistema... Crec que a una persona que paga impostos suficients com per mantenir un sistema de serveis d'igual qualitat o superior als privats (en el supòsit totalment impossible que hom contribuís en la mateixa mesura) i que en canvi té que tenim, és molt difícil criticar-la, molt, està en una sitiació que si analitzéssim fora de context (atemporalment, sense tenir en compre la història), costaria molt d'arribar a comprendre. Crec que si el sistema fos realment un sistema per a tots, un sistema que tothom utilitzés, hi hauria força menys escàndols de corrupció. És totalment natural que, en una societat on tothom conviu i comparteix els serveis, els problemes globals, etc. aquells que puguin contribueixin en major grau al manteniment de les estructures; ara bé, trobo delirant ( no exagero, ho trobo francament molt sobtant ) un sistema en què aquells qui més donen no es beneficien dels serveis, sinó que paral•lelament han de tornar a pagar al sistema privat pels mateixos serveis, crec que és equiparable a una obra caritativa, malgrat que em aquest cas no es pot decidir.

    D'altra banda, tots sabem que encara sort que hi ha sector privat, perquè si no fos així, el sistema no podria assolir les necessitats de tota la societat.

    ResponderEliminar
  4. Batiste, en general has hablado de prácticamente todo lo que influye y causa la inmigración en el estado Español dando buenos argumentos con respectivos y pertinentes ejemplos, pero yo quería discutir ciertos matices que mencionas. Personalmente me considero una persona con una ideología central-derechista pero para dar más juego al debate voy a mojarme y dar mi más profunda opinión acerca de la inmigración que estamos viviendo actualmente aquí en mi ciudad, en mi provincia o en mi país.. como lo queráis llamar.

    Dices que te da rabia como actualmente los partidos tradicionales no se mojan por poder solucionar el aumento exponencial de la inmigración (inmigración sobre todo ilegal) y que sean los partidos extremistas los que la tengan, partidos que según tu "juegan con los ciudadanos que pierden cada día sus puestos de trabajos, utilizando la demagogia barata y el populismo, relacionando, por ejemplo, inmigración con delincuencia" cuando luego mencionas el neoliberalismo de Aznar donde se crearon incontables puestos de trabajos, sobre todo para los INMIGRANTES ILEGALES, dejando la tasa del paro más baja de la historia de España. En mi opinión no me parece que jueguen con las personas los de la extrema derecha sólo que cuando todo el mundo tiene trabajo parece que nadie se queje pero cuando este falla ¡PAAAM! cabrones los del neoliberalismo. Dejando de lado esta contradicción creo que en un país donde hay 5 millones de parados ¿qué se puede hacer con los inmigrantes ilegales? ¿los dejamos que disfruten de una vida que como bien ha dicho Horacio viven en un paraíso fiscal, la mayoría rozando el abuso? No seamos tontos.. todo esto de la multicultura esta muy bien, pero, vamos, seguro que habréis visto "Sálvame", ¡eso si es cultura! y así es la mayor parte de España aunque no lo queráis ver, y eso si que me da pena y rabia. Pena porque veo un país al borde del abismo y fragmentado, y rabia porque veo países como Alemania o Francia aprovecharse de los emigrados jóvenes españoles recién salidos de excelentes univesidades y con grandes y carísimos masters para que estos países puedan seguir estando donde están, en el top. Para que envidiarlos cuando parece que la mejor inmigración para este país es el "chino" que crea su negocio abriendo cada día con unos precios que dan pena, jodiendo al autónomo de a lado, cuando la mejor inmigración es aquella que provoca un aumento de robos en lugares claves para el turismo donde ni se puede dejar una bici ya que desaparece a los diez minutos, cuando la mejor inmigración es aquella que los gitanos crean sus propios barrios apartados de la sociedad nativa del lugar etc.. eso si, en multicultura estamos en el top.

    ResponderEliminar
  5. Discrepo contigo cuando dices que hay una contradicción en el texto, me explico. Cuando había puestos de trabajo gracias a la construcción, los immigrantes hacían trabajos que la gente de aquí no quería hacer, y aquí es donde tu fallas; el problema es que aquí creemos ser más de lo que somos en realidad, y pensábamos que estos trabajos ya los harían otras personas, además que salían mucho más baratos en cuanto a salarios sin contratos ni seguridad; es algo recíproco, alguien les contrató, no?
    En fin, otro punto es el de la immigración y la delincuencia. Es momento complicado para todos, immigrantes y gente autóctona. Te puedo asegurar que, evidentemente hay immigrantes que roban, pero también hay gente de aquí que roba, y mucha.
    Coincido contigo en un solo punto, en el de los ciudadanos que emigran, que son un punto perdido por nuestra parte y echan a perder un trabajo largo fundamentado en la educación.

    ResponderEliminar
  6. Cierto es que los autóctonos roban, pero si ponemos datos sobre la mesa, me parece a mí que se disipan las dudas. Según datos del Ministerio más del 50% de los delitos en España son cometidos por inmigrantes, aún no superando el 10% de la población.

    ResponderEliminar